Minőségi nyílászárók közvetlenűl a gyártótól

Alapfogalmak

Profil:

A profil az a része a nyílászáróknak, amit a köznyelv keretként, illetve tokként ismer, ebben kerül elhelyezésre a hőszigetelt üveg, valamint a működéshez szükséges vasalat.

A gyártás folyamán a pontos méretezés és illesztés elengedhetetlen a jó záródás érdekében, ami az általunk gyártott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.

Az általunk felhasznált profilok típusai:
6 légkamrás (GEALAN 8000 Design - 74 mm vastag
6 légkamrás (GEALAN 8000 Plus Design – 82,5 mm vastag)


Légkamra:

Hogy egy szerkezet hány légkamrás, az attól függ, hogy az elválasztandó teret hány légréteg tagolja a szerkezeten belül (ez az érték a profil jellemzője). A légkamra azért fontos, mert minél magasabb légkamra számú és minél szélesebb profil vastagságú egy szerkezet, annál jobb hő és hangszigetelő, illetve a szilárdságát is (az acélmerevítés mellett) ez befolyásolja.

Termékeink közül jelenleg a hat légkamrás profiloknak van a legnagyobb a piaci részesedése, melyek a legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A hat kamrás szerkezetek U = 1,2 W/m2K szigetelési értékkel rendelkezik. lásd "Alapanyagok" menüpont


Merevítés:

A profilba rögzített legalább 1,5 mm vastag, tüzihorganyzott acél alkatrész, mely a tokban és a szárnyban körbefutva biztosítja a szerkezet stabilitását.Vasalat:

A nyílászárók azon része, ami a nyílásért, illetve a záródásért felelős. A felhasználó a kilincs segítségével mozgatja a vasalatot. A megfelelő záródás érdekében fontos a jó minőségű vasalat szakszerű beépítése, ami az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött.


Üveg:

A jelenleg forgalmazott kültéri nyílászárók kivétel nélkül hőszigetelt üveggel készülnek. Az üveg Ug „K” értéke az üveg hőátbocsátási tényezője. Minél kisebb a K érték, annál jobb hőszigetelési értékekkel rendelkezik az üveg.

A legelterjedtebb hőszigetelt alap üvegek fajtái, értékei:
4-16-4-es: alap üveg rétegrend (24mm vastag üveg szerkezet), ami azt jelenti, hogy két 4mm-es üveg között 16mm-es légrés található, ekkor a hőszigetelési érték Ug=2.8W/m2K.
4-16-4 Low-E: az egyik üveg egy lágy fémbevonattal van ellátva, ekkor a hőszigetelési érték Ug=1,3W/m2K.
4-16-4 Low-E +Argon: a két üvegréteg közötti légrés Argon gázzal van feltöltve, ekkor a hőszigetelési érték Ug=1,0W/m2K.
3 rétegű üvegek: felső kategória, melyeknek alap rétegrend felépítése és szigetelési értékei a következő:
4 – 14 – 4 -14 - 4 Low-E+ Argon (Ug=0,9W/m2K),
4 Low-E -14 – 4 – 14 - 4Low-E+ Argon (Ug=0,7W/m2K).


Lég hanggátlás:

A lég hanggátlás a szerkezet hangszigetelő tulajdonsága, mértékegysége a dB. Az alap rétegrendű üveg (4-16-4) Rw = 32 dB. Ez az érték egészen 45 dB-ig növelhető, ilyen üveget repülőterek közelében szoktunk alkalmazni. A lég hanggátlás növelhető az üvegvastagsággal, illetve eltérő üvegvastagság használatával és SF6 gáztöltéssel.


Nyitási irány meghatározása:

Álljon szembe a szerkezettel úgy, hogy önmaga felé tudja kinyitni.
Amelyik oldal a pántos oldal, olyan nyitásirányú lesz a szerkezet.Párkányfogadó:

Az ablakok alján lévő szerkezeti elem, mely lehetővé teszi a könyöklő és a párkány szakszerű csatlakozását.


párkányok felszerelése


Méretek:

Névleges méret: annak a falnyílásnak a tényleges méret, melybe a nyílászáró kerül.
Gyártási méret: a nyílászáró valós mérete, mely általában úgy kerül meghatározásra, hogy a fal és a nyílászáró között körben elmaradjon cca. 1 cm.


Redőnyelőkészítés:

Az a munkafázis, melynek során a nyílászáró két oldalára egy-egy toktoldó nevű alkatrészt szerelnek. Erre egyrészt azért van szükség, hogy a gurtni-automatától teljesen ki tudjon nyílni az ablakszárny. Másrészt e nélkül a gurtnit csak az 1,5 mm vastag acélmerevítésbe fúrt lyukon keresztül lehetne bevezetni.


Elészerelt redőny:

Más néven külső tokos redőny. Az a redőnytípus, mely a nyílászáró külső részére utólag is felszerelhető anélkül, hogy a falon bármit is alakítani kellene.
lásd "További termékek" menüpont.


Elészerelt redőny


Fölészerelt redőny:

Vagy belső tokos redőny. Az ablak felső részére a beépítés előtt felszerelendő redőnytípus. Beépítéshez a fal belső részén a redőnyszekrény helyének kialakítása szükséges.
lásd "További termékek" menüpont.


Fölészerelt redőny


Vakolható redőnytok:

Olyan elé,- vagy fölészerelt redőny, melyen a redőnytok külső felületére a vakolat megtapadását biztosító heratekta lapot szerelnek. Az ilyen típusú redőny felszerelése előtt általában a fal külső oldalán a redőnytok helyének kialakítása szükséges.
lásd "További termékek" menüpont.


Elészerelt redőny vakolható redőnytokkal


Fölészerelt redőny vakolható redőnytokkal