Minőségi nyílászárók közvetlenűl a gyártótól

Műszaki tájékoztató

Innovatív technika kompromisszumok nélkül

A GEALAN műanyag profilrendszer széleskörű termékprogramot jelent az ablak-, ajtó- és redőnygyártók részére. A kivitelektől függetlenül (ütköző-, vagy középtömítéses; felületeltolásos, vagy -egyező kivitel) a GEALAN profilrendszerei minden nemű tervezői, műszaki követelménynek megfelelnek a termékek minősége, megjelenése, funkcionalitása, stabilitása, könnyű tisztíthatósága, hosszú élettartama és környezetbarát jellege miatt.


GEALAN profilrendszerek

  • Gealan 8000 IQ 6 kamrás 74 mm-es profilrendszer
  • Gealan 8000 IQ Plus 6 kamrás 82,5 mm-es profilrendszer

Hőszigetelés

Az utóbbi években egyre inkább hangsúlyossá vált az ablakok hőszigetelése. Az épületek energiaveszteségének nagy része az ablakokon keresztül történik. A megnövelt beépítési mélység és a PVC profilok kamraszámának növekedése, a legújabb hőtakarékossági előírás szerint is az I-es osztályba sorolja a műanyag keretszerkezeteket. A modern hőszigetelő üvegezéssel az U érték 1.0 W/m²K alá kerülése már realitás.


Négy és több kamra a jobb hőszigetelésért

Az utóbbi években az előírások szigorításának következtében a profilgyártóknak is arra kellet törekedniük, hogy rendszereik hőszigetelési értékeit jelentősen javítsák. A profilok fejlesztésének célja az lett, hogy az üvegek hőátbocsátási tényezőinek értékeit nagyjából megközelítő értékeket érjenek el. Megoldásokat kerestek arra, hogy ez az értékjavulás ne vonja magával a beépítési mélység növekedését. Míg a kétkamrás profilok háromkamrásra bővítése említésre méltó változást hozott, a kamraszám további növelése nem hozta meg a kívánt eredményeket. Ezt a dilemmát a profilgeometria teljesen új felépítése, valamint 70 mm-es és ennél nagyobb beépítési mélység alkalmazása oldotta meg. Ezáltal elérhető lett, alap merevítő vasalatokkal, nagyságrendileg az 1.2 W/m²K érték.Új ablak beépítése megéri a pénzt.
Régi és rossz ablakok okozzák az egyik legnagyobb energiaveszteséget az épületeknél. Ez a legérzékenyebb része a homlokzatoknak, mint egy alja nélküli hordó. Az új kiválóan tömítő ablakokkal sok pénzt lehet megtakarítani. A GEALAN energiaköltség számító programjával nyomon követheti mennyibe is kerül ez pontosan.


Biztonság

A betörésbiztonság a profilnál kezdődik

Az egész világon biztosan változó elvárás a biztoság kérdése. Ez különösen érvényes a négy falra. Az anyagi és nem anyagi értékeinek védelme a háznak illetve lakásnak attól függ, milyen biztonságot tud adni a nyíkászáró szerkezetünk. A mai modern vasalati rendszereken keresztül egy kiterjedtebb védelem biztosítható. Például a zárható kilincsek is nagyban hozzájárulnak a biztonsághoz. A vastagabb profilfalvastagság biztosítja, hogy a vasalatok még nagyobb feltörésbiztonságot adjanak.


Műszaki tájékoztató a Pentaglass Kft. által forgalmazott műanyag nyílászárókhoz

Általános ismertetés:
A nyílászárókat ROTO NT vasalatokkal szereljük. Minden bukó-nyíló nyílászáró tartalmaz hibás-működtetés gátlót. A vasalatrendszer kezelése, működtetése egyszerű és kényelmes, a záródás tökéletes, karbantartási igényük minimális.
A nyílászárók öntapadó védőfólia bevonattal érkeznek az építéshelyre, amely megvédi a szerkezeteket a beépítés és a befejező építő munkák során az esetleges felületi sérülésektől. Ha már nem fenyegeti sérülésveszély a nyílászárót, a védőfólia mielőbb eltávolítandó. Semmiképp sem javasolt a fólia hosszabb ideig (több, mint 3 hónap) történő fennhagyása, mivel a fólia nem UV-stabil és nem időjárásálló, így erős hő- és UV sugárzás, valamint az öregedés folyamatának következtében ráég a profil felületére. Ebben a stádiumban a fólia eltávolítása nehézkes, csak kis darabokban lehetséges.

Használati utasítás bukó-nyíló ablakokhoz:
A bukó-nyíló szerkezetek átkapcsolása egykezes működtetésű. A kilincs alsó függőleges állásában a szerkezet zárva van. Vízszintes oldalállásban nyíló funkció, felső függőleges állásban pedig bukó funkció szerint működik a nyílászáró. A funkciók közötti váltást kérjük lassan elvégezni, ellenkező esetben kiakadhat a vasalat. Ez esetben meg kell ismételni a funkciókat az ablak csukott állapotban nyomva tartásával.

Ablakok, erkélyajtók utólagos finombeállítása:
A nyílászárók finombeállítása az épület előre nem látható elváltozásai vagy a sokéves használat miatti elállítódás következtében válhat szükségessé. Az utólagos szabályozás házilag is könnyen elvégezhető. Ehhez mindössze egy M4 mm-es imbusz kulcsra (hatszögkulcsra) van szükség.

A következő ábrák nyújtanak segítséget az általunk forgalmazott nyílászárók finombeállításához:
A szárny függőleges oldalirányú állítása (billentése) a pántoldalon elhelyezett alsó vasalat csapágy-oldalán kiképzett 4 mm-es imbusznyíláson keresztül imbuszkulccsal történik. Ezzel és a következő állítási lehetőséggel a nyílászáró síkjában változtathatjuk a szárny dőlésszögét. Ha befelé tekerjük a csavart, akkor a szárny alja a pánt felé mozdul, ha kifelé, akkor a szárny alja távolodik a pánttól (jobbos menet).A szárny függőleges oldalirányú állításának másik módja: nyitott állapotban a szárny felső vízszintes síkjában található vasalat-ollóban elhelyezkedő 4 mm-es imbusznyíláson keresztül imbuszkulcs segítségével. A fenti két finombeállítás együttes azonos mértékű állításával a szárny a szerkezet síkjában a tokkal párhuzamosan eltolható. Ha befelé tekerjük a csavart, akkor a pánt felé mozdul a szárny; ha kifelé mozdítjuk, akkor a kilincs felé mozdul a szárny (jobbos menet).A szárny magassági állítása a pántoldalon elhelyezett alsó vasalatcsapágyon található műanyag takaróelem eltávolítása után, a csavar elfordításával történik. Ha befelé tekerjük a csavart, akkor felfelé mozdul a szárny, ha kifelé, akkor lefelé mozdul a szárny (jobbos menet).Bejárati ajtók utólagos finombeállítása.
A fenti okok miatt a bejárati ajtók utólagos finombeállítására is szükség lehet. Az alábbi ábrák segítségével a finombeállítás könnyen elvégezhető.